ELS VOSTRES NOMS

Lloses i àudio

Autoria : LLAUUNA : Marcel·lí Gutiérrez i Marta Esmarats

Catalunya va ser, entre els segles XV i XVII, un dels focus mundials de la cacera de bruixes. En una societat impregnada de misogínia, amb desastres climàtics i misèria es van perseguir més
d’un miler de dones. Se les va torturar i més de mil van ser executades al llarg de tot el període. La cacera de bruixes és l’atac més brutal que mai s’hagi fet en contra de les dones.
No eren bruixes: eren dones, i van morir perquè les seves vides no s’ajustaven a la norma. No va ser la Inquisició qui les perseguia: a Catalunya, batlles i senyors feudals van ser els responsables de la majoria de les matances, amb la complicitat dels veïns i les veïnes.
Aquesta instal·lació d’art pretén ser un gra de sorra més per recuperar la memòria històrica, recordar i dignificar aquelles dones innocents.

Instal·lació

Els vostres noms està construïda amb lloses dels marges dels camps, pedres de diferents mides i textures. S’ha creat un collage transferint unes imatges fotogràfiques editades en blanc i negre. Ulls, boques, orelles, colls, fragments de cares, talment com si estiguéssim recuperant fragments d’imatges del passat. Un muntatge format per parts del rostre de dones que representen i homenatgen les dones que van patir aquesta persecució. Les fotografies són de dones anònimes i també de fragments de cares de dones d’avui, del nostre entorn.
S’han inclòs els seus noms impresos en pedres i se’ls ha donat veu a través d’un àudio. Els hem extret del cens que existeix i que va publicar el número 228 la revista Sàpiens, titulat No eren bruixes, amb l’assessorament de dos grans especialistes, l’Agustí Alcoberro i en Pau Castells.